Segítség!

Egy hetes csúszásban vagyok a bejegyzéssel, szóval elnézést. Nem is ezzel a témával készültem eredetileg. De úgy tűnik az élet nem mindig megy úgy, ahogy akarjuk. Az utóbbi hónapokban hallottam több olyan házasságról, ami kezd tönkremenni, vagy már el is váltak. Nagyon mélyen elszomorít. Főleg, hogy elméletileg ezek a házasságok keresztény felek közöttiek. Ahol nem ketten, hanem hárman, a Teremtővel kellene együttműködni. De mégis, ahogy telik az idő, kinél hamarabb, kinél később, vannak széthúzós időszakok. Ez normális, de valamiért mégsem készítenek fel minket. Milyen furcsa is lenne, nem? Arról beszélni egy friss, szerelmes párnak, hogy “eljön még az idő, amikor azt kívánod, bárcsak ne lennél házas!”. Micsoda? Ilyet mondani!…

Pedig őszintén megvallva nálunk is előfordultak ilyenek. És itt csakúgy mellesleg leszögezném, hogy a mi házasságunk sem tökéletes. Messziről sem. De vannak dolgok, amiken keresztülmentünk, és ami akkor megpróbáltatás volt, az most már tapasztalat. Hatalmas megtiszteltetés, hogy vannak párok, akik felkérnek minket jegyesoktatásra, ahol megoszthatjuk velük a mi saját kísértéseinket, próbáinkat. Hátha ezzel a kicsivel mi is hozzájárulunk egy egészségesen működő kapcsolathoz.

Nekünk sem szóltak előre, hogy lesznek nehezebb időszakok. És most nem a szürke hétköznapokra gondolok, amikor telnek a hetek és a pár tagjai nem látják a másikat “rózsaszín felhőben”. Erre azért valahol számítunk is, mivel az együtt élés nem csak a szép dolgokról szól, hanem a szennyes ruháról, mosatlan edényekről, betegségről, rossz szokásokról is. De igenis észre kell vennünk, ha érzelmileg kezdünk távolodni. Persze, az eszünkkel tudjuk, hogy szeretjük a másikat, emlékszünk még a randikra, a szép dolgokra. De mi van akkor, ha az egyik fél vonzódni kezd egy kívülállóhoz, amikor épp gond van a házasságában? Van ilyen? Persze. Keresztényeknél is? Persze. Emberek vagyunk, nem vagyunk vakok, a világban vannak olyan embertípusok, akik szemrevalóak nekünk. Szerintem rossz oldalról közelítjük a kérdést. Attól, hogy látunk valakit, aki tetszik, attól nem fogunk elválni a házastársunktól. Viszont ha hagyjuk eluralkodni magunkon az érzelmeinket és nem közelítünk újra a párunkhoz, akkor mikor később találkozunk vele két dolog történik. 1: Elszégyelljük magunkat. 2: Eszünkbe jut az az izgalmas érzés azzal a kívülállóval kapcsolatban, és ez eltávolít a másiktól. Azt képzeljük, hogy ez az érzés már nincs meg a házastársunkkal és valami elveszett, elhidegült, pedig csak arról van szó, hogy épp nehezebb időszakot élünk meg.

Az eddigi egyetlen megoldás, amit ilyen esetben működni láttunk: az őszinteség. Elmondani a másiknak, amit érzünk. Bocsánatot kérni és továbblépni. Sebezhetőnek, bűnösnek mutatkozni. Lehet, hogy abban az órában, azon a napon nagyon kellemetlenül fogjuk érezni mindketten magunkat. Lehet, hogy a másik szomorú lesz, és kicsit megcsalva érzi magát. De mikor az érzelmek lenyugszanak és túl van tárgyalva a dolog, a kapcsolat szorosabb, erősebb lesz.

Ha már ezen a szinten túlmentek a gondok, akkor pedig kérlek, könyörgöm, ne féljünk segítséget kérni! Azért van családunk, barátaink, gyülekezetünk, és főleg – azért van egy Istenünk, hogy legyen kihez fordulnunk, ha baj van. Nem szabadna a problémákkal egyedül maradnunk. Főleg nem, ha a házasságunkról van szó. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb időszakai. Vannak könnyebb és nehezebb napok, hetek.

Gondolom nem meglepő, hogy az egyik ilyen időszak a gyerek születése. Sok anyukán (magamon is) észrevettem, hogy az első évben befordul, túl sokat gondolkozik, agyal, érzelmileg egy passzív állapotban van. Kevesebb inger éri, ezért mikor a férje hazaér, őt támadja le az összes felmerülő gondolatával, ötletével, a nap eseményeivel, stb. Mit is mondhatnék… Ezen túl kell lendülni. Érdemes megválogatni, hogy melyik infó lehet érdekes az apukának és melyik nem. Például nem biztos, hogy érdekli melyik törlőkendő volt akciós. Vagy hogy épp mennyit és milyen formátumút csinált a baba a pelenkába. A lényegtelent érdemes kiszűrni, hogy amit mondasz, azt élvezze hallgatni és meglegyen a kontakt.

Egy másik ilyen időszak szerintem akkor van, amikor az anyuka visszamegy dolgozni. Hirtelen kitágul az élettér, sokszoros mennyiségű inger éri és nem “csak” anyukának, hanem önálló, felnőtt nőnek érezheti magát. Reggelente nem az van, hogy csak felkap valamit, amit éppen ér, hanem a munkahelyére fel kell öltözni, jól kell kinézni. De ezzel semmi gond nincs, ez természetes. Hiszen nem lehet pizsama gatyóban meg lógós pólóban elindulni dolgozni. De ez könnyen átmehet abba, hogy otthon már ne érezze jól magát, sőt, szélsőséges esetben hogy azt gondolja, bárcsak ne is lenne házas. Hiszen annyival szabadabb lenne! Így meg ott a sok kötelesség… Ennek kiküszöbölésében a férjnek és a feleségnek is van szerepe. Férfi részről azt gondolom fontos észrevenni, megdicsérni az asszony fáradozásait és kifejezni valamilyen módon azt, hogy a nő mennyire fontos neki. Női részről pedig valahogy úgy mondanám, hogy ne szálljon el az agyunk. Ennél szebben nem tudom megfogalmazni. Jöjjünk le a földre, ne felejtsük el, hogy van családunk, és hogy ott mi a szerepünk. Legyünk hálásak értük!

Amit még láttam széthúzó erőnek, az az, amikor az élet túlzsúfolt. Nincs idő egymásra, nincs idő pihenni, nincs idő lenyugodni. Nekünk ilyen a költözés volt. De lehet ez munkahely váltás, sok intézkedés, vagy akár túl sok program is. Valahogy meg kell találni a módot arra, hogy egy párként újra egymásra találjunk. Segítséget kérni. Nem szégyen elmondani másoknak, hogy épp túlzsúfolt az élet és elegünk van belőle. Csak ezt be kell látni. Biztos van olyan program/feladat, amire meg lehet kérni másokat, hogy könnyebb legyen. Ne hagyjuk, hogy a házasságunk tönkremenjen ilyenek miatt.

Zárszónak nem is tudom mit írhatnék. Emberek! A kapcsolataitok legyenek fontosak! A házasságotok pedig szent! Mert a házasság Isten szemében is szent. Azt ápolni kell és rendben tartani. Ha nem teszünk bele, akkor nincs mit kamatoztatni belőle. Ha úgy látjuk, hogy rossz irányba haladunk, hát mondjuk el a másiknak és együtt keressünk rá megoldást. A Biblia is arra bátorít, hogy kérjünk segítséget: Minden gondotokat Őrá vessétek, mert neki gondja van rátok. […] Ő maga fog teljessé, erőssé, szilárddá és állhatatossá tenni. Övé a dicsőség és a hatalom örökkön örökké. Ámen.

Advertisements
This entry was posted in Things and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Hagyj nekem üzenetet:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s